Mandag 28. august skal det holdes en fredelig demonstrasjon mot helsemyndighetenes urimelige lange behandlingstid for innføring av nye medisiner. Demonstrasjonstoget skal gå fra regjeringbygget og ned til Stortinget. Bli med oss sammen med Blodkreftforeningen, Brystkreftforeningen og Kreftforeningen og støtt norske kreftpasienter og pårørende.

IMG 0539Cecilie Bråthen sitter i styret i Lungekreftforeningen. Hun fikk lungekreftdiagnosen i 2013 og fortalte sin historie på vår konferanse i mars i år. Tekst: Cecilie Bråthen

Hei! Jeg heter Cecilie, er 50 år og bor i Asker. Jeg har en datter som er 22, en fostersønn som er 13, og samboer.

Jeg gikk i ca. tre år og følte meg i dårlig form. Har alltid vært glad i å holde meg i form, ikke som aktiv idrettsutøver, men som mosjonist med mye turer, jogging og sykling på sommeren og gjerne ski om vinteren. Jeg følte meg trøtt og sliten hele tiden og kunne sove mye. Prøvde å trene, men ble bare mer og mer tappet for energi. Jeg forstod at noe var galt, men legene fant ikke ut av hva det var.

(Artikkelen var publisert i Pust 2/2017)

PerOlthuisPer Olthuis fra Lørenskog ble i Stavanger i helgen valgt til ny leder av Lungekreftforeningen. – Den beste gaven til lungekreftpasientene vil være om Beslutningsforum på mandag sier ja til å ta i bruk immunterapi som førstelinjebehandling og til behandling av småcellet lungekreft, sier han.

– Lungekreft har lenge vært en av de kreftsykdommer med høyest dødelighet. Nå gir nye behandlingsmetoder langt bedre prognose for mange pasienter, og det er skammelig om det norske helsevesenet nøler med å ta dette i bruk, sier han.

Pressemelding 25. april 2017: – Det er et slag i ansiktet på mange alvorlig syke mennesker når Beslutningsforum har valgt å utsette beslutningen om å la kreftmedisinen pembrolizumab (Keytruda) bli tatt i bruk som førstelinjebehandling av lungekreft. Argumentet til Beslutningsforum er at de trenger mer tid til å regne på økonomiske konsekvenser. Har de regnet på de menneskelige konsekvenser ved å utsette? Dette er alvorlig syke mennesker som risikerer betydelig sykdomsforverrelse på grunn av denne utsettelsen, sier nyvalgt leder i Lungekreftforeningen Per Olthuis.

Mange pasienter har ikke den tiden tilgjengelig som Beslutningsforum tydeligvis har. Lungekreftforeningen mener at nå må helseministeren komme på banen og be om at det blir fortgang i arbeidet med å sikre syke mennesker nødvendig, livreddende behandling.

Lungekreftforeningen arrangerte konferansedag om lungekreft 27. mars på Thon Hotel Opera.

CecilieBraathenI overkant av 90 hadde meldt seg på, og deltakerne, en god blanding av helsepersonell, pasienter, nærstående og folk fra legemiddelindustrien, fikk med seg et variert program. Tilbakemeldingene tyder på at de syntes det var et utbytterikt seminar.

Vår egen Cecilie Braathen (t.h.) fortalte om hvordan det var å leve som lungekreftpasient. Hennes historie vil du kunne lese i neste utgave av medlemsbladet Pust.

Adresse: Postboks 126 Tveita • 0617 OSLO