PerOlthuisNov2017Kreftforeningen har nylig delt ut forskningsmidler, og til Lungekreftforeningens skuffelse er ikke vår diagnose tilgodesett med et eneste prosjekt.

‒ Spesielt ille synes vi dette er fordi lungekreft dessverre fortsatt er en hyppig kreftform med dårlig prognose. Vi registrerer i tillegg Dagens Medisins undersøkelse som viser at også tidligere år så har lungekreft vært underrepresentert i Kreftforeningens tildelinger, sier Per Olthuis, som er leder av Lungekreftforeningen.

Han forventer nå at lungekreftforskning blir et prioritert område i neste tildelingsrunde fra Kreftforeningen.
‒ Det blir feil å sette diagnoser opp mot hverandre, men en systematisk skjevdeling over tid, kan nettopp føre til at slike holdninger skapes. Kreftforeningen som en paraply for alle kreftdiagnoser, bør være ekstra oppmerksom på dette, sier Olthuis.

Han har vært i kontakt med sentrale forskningsmiljøer innen lungekreft i Norge, og han har inntrykk av at de er kritiske til Kreftforeningens prioriteringer.
‒ Jeg er kjent med at det i alle fall var fire godt dokumenterte søknader knyttet til lungekreft inne. Jeg skulle ønske at i alle fall ett av disse hadde nådd opp, sier han.

‒ Det har skjedd utrolig mye positivt rundt forskning på lungekreft, men vi er jo på langt nær i mål. Det må forskes mye mer for å kunne nærme oss gode nok behandling og medisiner. Gledelig er tallene som nylig ble presentert fra Kreftregisteret, som viser at muligheten for å bli varig helbredet av lungekreft øker. Det er viktig at også norske forskningsmiljøer blir delaktige og i fremste rekke på dette området. Det er bra for utviklingen av nye medisiner, men det er også bra for pasientbehandlingen at norske kliniske miljøer er involvert i forskningsprosjekter. Det sikrer norske pasienter rask tilgang til nye behandlingsmuligheter. Dette vil Lungekreftforeningen være en pådriver for, sier Olthuis.

Nasjonalt servicemiljø for medisinske kvalitetsregistre presenterte nye resultater fra medisinske kvalitetsregistre, og Cecilie Bråthen fra styret i Lungekreftforeningen representerte foreningen på møtet, der også helseminister Bent Høie og MS-forbundet deltok.

Det er en tøff opplevelse å ha en mor eller far som lever med eller dør av kreft. Noen barn og unge vil ha mange og sterke reaksjoner, andre ikke. Selv om barnet eller ungdommen ikke viser tydelige reaksjoner er de ikke uberørt av det som skjer.

Tekst: Kreftforeningen.no

Tre filmer om barn og unge som pårørende til kreft: Vi har produsert tre filmer som gir råd og inspirasjon til hvordan vi kan ivareta barn og unge som er pårørende til noen med kreft.

Les hele saken og se videoene hos Kreftforeningen

Ikkerøykende småbarnsmor Mariann Bekkos er kan hende ikke det man forbinder med en typisk lungekreftpasient. Her forteller hun sin historie fra tida da hun fikk diagnosen. Filmen er produsert av Levent Ultanur, Silenzia. Regi, camera, redigering av Levent Ultanur.

Hva kan du som lungekreftpasient gjøre for å ha et best mulig kosthold? Hva som er sunnest for deg å spise, avhenger av hvor i sykdomsforløpet du er og hvilke plager du eventuelt sliter med. Hvis du har et ufrivillig vekttap, er det det viktigste å først gjøre noe med.

Tekst: Susanne Weedon-Fekjær, klinisk ernæringsfysiolog

Vardesenteret er et ressurssenter for kreftpasienter, som finnes ved flere av de store sykehusene i landet. På flere av Vardesenterne kan du snakke med klinisk ernæringsfysiolog for å få råd og tips om kosthold. Du kan også kontakte klinisk ernæringsfysiolog ved Vardesenteret på Oslo Universitetssykehus Susanne Weedon-Fekjær på telefon: 906 82 118. (Artikkelen er hentet fra Pust 3/2017)

Adresse: Postboks 126 Tveita • 0617 OSLO