Arendalsuka PUST Per14.–18. august ble den årlige Arendalsuka gjennomført, en politisk uke som i år markerte oppstarten av valgkampen foran stortingsvalget. Flere av pasientforeningene delte på en stand denne uka, og vi hadde hver vår dag.

Tekst: Per Olthuis. Foto: privat

Lungekreftforeningen hadde fredag, den siste dagen. Været var overraskende bra med mye sol frem til den siste timen. Da åpnet alle sluser seg. På standen sto lokalforeningen Oslo og Akershus sine aktivister Per Otto Nilsen og Eva Olthuis. Styret var også representert med leder Per Olthuis.

IMG 1205Mandag 28. august gikk flere hundre i demonstrasjonstog mot den langsomme prosessen det er i Norge for å få godkjent nye kreftmedisiner, selv om de er godkjent i EU. – Pasienter dør mens politikerne somler, sier initiativtakeren Finn Helge Quist.

Tekst og foto: Kjell Arnestad

Det kan gå opptil to og et halvt år fra en ny medisin eller behandling er godkjent av EU til den blir godkjent for bruk ved offentlige sykehus i Norge. Det sier seg selv at kreftpasienter ikke har så lang tid for å vente på livsviktig behandling. (Fra Pust 3/2017)

IMG 0539Cecilie Bråthen sitter i styret i Lungekreftforeningen. Hun fikk lungekreftdiagnosen i 2013 og fortalte sin historie på vår konferanse i mars i år. Tekst: Cecilie Bråthen

Hei! Jeg heter Cecilie, er 50 år og bor i Asker. Jeg har en datter som er 22, en fostersønn som er 13, og samboer.

Jeg gikk i ca. tre år og følte meg i dårlig form. Har alltid vært glad i å holde meg i form, ikke som aktiv idrettsutøver, men som mosjonist med mye turer, jogging og sykling på sommeren og gjerne ski om vinteren. Jeg følte meg trøtt og sliten hele tiden og kunne sove mye. Prøvde å trene, men ble bare mer og mer tappet for energi. Jeg forstod at noe var galt, men legene fant ikke ut av hva det var.

(Artikkelen var publisert i Pust 2/2017)

Mandag 28. august skal det holdes en fredelig demonstrasjon mot helsemyndighetenes urimelige lange behandlingstid for innføring av nye medisiner. Demonstrasjonstoget skal gå fra regjeringbygget og ned til Stortinget. Bli med oss sammen med Blodkreftforeningen, Brystkreftforeningen og Kreftforeningen og støtt norske kreftpasienter og pårørende.

Pressemelding 25. april 2017: – Det er et slag i ansiktet på mange alvorlig syke mennesker når Beslutningsforum har valgt å utsette beslutningen om å la kreftmedisinen pembrolizumab (Keytruda) bli tatt i bruk som førstelinjebehandling av lungekreft. Argumentet til Beslutningsforum er at de trenger mer tid til å regne på økonomiske konsekvenser. Har de regnet på de menneskelige konsekvenser ved å utsette? Dette er alvorlig syke mennesker som risikerer betydelig sykdomsforverrelse på grunn av denne utsettelsen, sier nyvalgt leder i Lungekreftforeningen Per Olthuis.

Mange pasienter har ikke den tiden tilgjengelig som Beslutningsforum tydeligvis har. Lungekreftforeningen mener at nå må helseministeren komme på banen og be om at det blir fortgang i arbeidet med å sikre syke mennesker nødvendig, livreddende behandling.

Adresse: Postboks 126 Tveita • 0617 OSLO