Behandlingen kan gi bivirkninger som påvirker matlyst, smak og fordøyelse. Noen føler seg kvalme eller slappe, og enkelte kreftformer kan gjøre det vanskelig å tygge og svelge maten.

Har du ikke mistet appetitten eller gått ned i vekt, er det ingen grunn til å endre kostholdet. Smaker maten du liker best fortsatt godt, spis det du har lyst på. Du kan lese mer om kreft og mat på www.kreftforeningen.no/rad-og-rettigheter/mestre-livet-med-kreft/kosthold-og-kreft/

For noen kan rødt kjøtt smake metallisk under kreftbehandling. Da kan du velge fisk, kylling eller vegetariske retter. Orker du ikke store porsjoner, er det bedre å spise mindre, men godt.

Nedenfor gir vi deg et tips til god og proteinrik snacks til lørdagskos, hummus. Den kan du også servere ved siden av kjøtt eller kylling. Hummus er arabisk dip, gjerne spist som del av mezze, et utvalg av småretter, men egner seg utmerket som erstatning for tomme kalorier som ellers finnes i dip.

14_Hummus_2.jpg

Hummus er noe av det mest kjente av arabisk mat. Det er også utrolig sunt og næringsrikt for den som trenger å få i seg proteiner og antioksidanter. Foto: Paul Goyette (Wikimedia Commons, CC).

Hummus

200 g hermetiske kikerter, skylt i vann

2 ss tahine (sesampasta)

2 fedd hvitløk

2 ss olivenolje

1 ts spisskummen

2 ss sitronsaft

2 ss vann

Ev. paprikapulver, fersk persille eller koriander og olivenolje til pynt.

Framgangsmåte:

Kikerter, tahine, hvitløk, olivenolje, spisskummen, sitronsaft og vann kjøres glatt med stavmikser eller hurtigmikser. Ha over i en skål og pynt med paprika, hakket persille/koriander og olivenolje.

Spises med arabisk tynnbrød eller tortilla, eller som dip med grønnsaker.

Artikkelen er fra Pust 3/2016