27. mai tok Oslo universitetssykehus i bruk en ny regional løsning for pakkeforløp for kreft. Samtidig melder Helsedirektoratet at alle helseforetakene vil nå målet om at 70 prosent av pasientene skal inkluderes i pakkeforløpet.

Tekst: Kjell Arnestad

Med DIPS Arena skal registreringen av pakkeforløp bli enklere, og OUS er pilotsted for den nye løsningen. Det skal blant annet være mye enklere å registrere koder i et mer intuitivt system.

Den største gevinsten vil være at forløpskoordinatorene vil få bedre tid til kontakt med pasientene nå som registreringen blir mer effektiv. DIPS Arena vil gi en bedre oversikt over milepæler i behandlingen og vise om tidsfristene overholdes.

På eksisterende pakkeforløp for kreft innen lunge-, bryst-, prostata- og endetarmskreft når alle helseregionene målet om at 70 prosent av nye kreftpasienter skal inkluderes i pakkeforløpet. Dette melder Helsedirektoratet 3. mai.

Pakkeforløp Lungekreft flytskjema

Hva er pakkeforløp for kreft?

Formålet med pakkeforløp er at kreftpasienter skal oppleve et godt organisert, helhetlig og forutsigbart forløp uten unødvendig ikke-medisinsk begrunnet forsinkelse i utredning, diagnostikk, behandling og rehabilitering.

Et pakkeforløp er et standard pasientforløp som beskriver organisering av utredning og behandling, kommunikasjon/dialog med pasient og pårørende, samt ansvarsplassering og konkrete forløpstider.

Pakkeforløpet starter når et helseforetak mottar en henvisning med begrunnet mistanke om kreft.

Pakkeforløpet omfatter:

• utredning
  • initial behandling

Pakkeforløpet beskriver også:

• sykdomsspesifikk rehabilitering
  • symptomlindrende behandling/palliasjon
  • støttebehandling
  • sykepleie

De regionale helseforetakene har det overordnede ansvaret for å sikre at pakkeforløpene blir implementert og fulgt opp.

Med utgangspunkt i pakkeforløpet skal et individuelt forløp for hver enkelt pasient tilrettelegges. I tillegg til en konkret medisinskfaglig vurdering av behovet for utredning og behandling, skal det tas hensyn til pasientens ønsker og individuelle situasjon, som for eksempel alder og sårbarhet, eventuell komorbiditet eller komplikasjoner.

Kilde: Helsedirektoratet