Jeg har jobbet som bryggesjauer og formann i Larvik havn i over tjue år. Tidligere jobbet jeg døgnet rundt og var kun opptatt av å tjene mest mulig penger. Jeg var full av meg selv, og satte meg selv foran det meste.

Tekst. Jarle Gogstad. Foto: privat (artikkel fra Pust 1/2018)

JarleGogstad5Dette var livet før jeg ble syk. Etter å ha vært syk i flere omganger i løpet av de siste årene, har livet mitt, og hvordan jeg ser på livet, forandret seg. Jeg har fått et annet perspektiv på livet og jeg setter mer pris på de små tingene og på hverdagen. Etter lang tids sykdom fokuserer jeg nå på det som er viktig – familien, barna og det å nyte livet og kose seg når man kan.

Jeg fikk konstatert lungekreft i høyre lunge første gang i oktober 2013. Etter én måned ble jeg operert på Rikshospitalet og én måned etter dette fikk jeg beskjed av legene at jeg var kreftfri.

Jeg merket at noe ikke var som det skulle være da jeg var på løpetest med faren min i april 2012. Han sprang fra meg, noe som aldri hadde skjedd før, mens jeg fikk problemer og ikke fikk puste. Etter mange undersøkelser med røntgenbilder hvor man kunne se flekker på lungen, ble det til slutt tatt CT i oktober, og jeg fikk diagnosen lungekreft for første gang.

Etter å ha vært kreftfri i snaue to år, fikk jeg konstatert lymfekreft etter kontroll på sykehuset. Jeg hadde ikke merket noe tegn til sykdom og følte meg helt frisk, og hadde egentlig tenkt meg på travbanen med gutta i stedet for å dra til legen. Heldigvis gjorde jeg som planlagt og dro på kontroll.

En og trekvart lymfe ble operert bort, og jeg fikk strålebehandling. Et halvt år senere fikk jeg igjen den fantastiske beskjeden om at jeg var kreftfri.

Tiden gikk og livet gikk sin vante gang med unger og aktiviteter på fritiden. Jeg følte meg frisk og i god form igjen.

Da jeg var til kontroll rett før jul i fjor, ble det igjen oppdaget flekker på lungene. Jeg fikk beskjed om at jeg nok en gang hadde fått lungekreft og denne gangen i begge lungene.

Det tok en måned før jeg fikk vite at jeg fikk immunterapibehandling og ventetiden kan sammenlignes med psykisk terror.

Selv om jeg fortsatt får behandling, er jeg fast bestemt på at dette kommer til å gå bra. Jeg føler meg ikke syk, selv om jeg skulle ønske jeg orket mer. Jeg er sportsidiot og er aktiv i flere lokale idrettslag som blant annet trener og dommeransvarlig. Jeg skulle gjerne gjort mer av dette og orket å gå lange turer og vært mer i aktivitet.

Det å få kreft har gjort at jeg har møtt utrolig mange bra mennesker i samme situasjon. Jeg har lenge vært aktiv i kreftforeningen og er nå i gang med å starte en ny lokal forening i Larvik sammen med andre som har eller har hatt kreft, og i samarbeid med pårørende og andre som ønsker å bidra. Vi er foreløpig en liten forening, men jo flere vi blir jo sterkere blir vi. Dette er et viktig arbeid og et nødvendig tilbud for oss som er berørte av kreft i Larvik og omegn.Jarle Gogstad3

Jeg ville ikke levd det livet jeg gjorde før jeg ble syk. Jeg er en livsglad, uhøytidelig mann og full av humør.

Før jul så jeg frem til et opphold på Cato-senteret, og deretter hjem til ribbe hos mor. Hun er forresten en fantastisk støtte og er alltid til stede når jeg trenger det.

For noen måneder siden traff jeg også en fantastisk dame som gjør meg veldig bra og som stiller opp for meg. Jeg ser lyst på livet og på fremtiden.

Skrevet av Jarle Gogstad, 43 år og pappa til to fantastiske barn.

Adresse: Postboks 126 Tveita • 0617 OSLO